Ik ben hartelijk blij om mijn eerste blog post geschreven in Nederlands met jullie te delen. Natuurlijk zal ik proberen om zo weinig mogelijk naar Google Translate te gaan, misschien alleen voor proofchecking.

Ik ben tegenwoordig bezig met mijn taal werk geweest. Mijn eerst twee jaren had ik geen veel kans om te oefenen, maar nu ben ik erg gefocust. Ik oefen meestal luisteren en schriven, want ik vind meer kans ervoor. Ik probeer soms e-mails in Nederlands te antwoorden en ik volg af en toe de journaal of wat podcasts. Daardoor wilde ik graag een blog post in Nederlands zoals een optreden van mijn nieuwe taal. Alvast excuses voor enige foutjes of grappige zinnen.

Waarom Leer Ik?

Als een kennismigrant in Nederland kan je alles in Engels doen. Boodschappen, gemeentelijke zaken of renovatiewerk in je huis. Bijna iedereen spreekt Engels met een goede niveau of ten minste genoeg om met je te communiceren (hoewel zeggen ze hun Engels niet goed is). Zelfs soms spreken ze Engels als je in Nederlands probeer te praten (ze weten Nederlands is een moelijke taal en willen graag helpen).

(of ze vinden het lastig om met een newbie Nederlands te praten)

Mensen vanuit buitenland met een goede niveau in Engels denken soms dat het niet nodig om de taal te leren is. Sommige vrienden van mij (die 10+ jaar in Nederland wonen) ook denken dat het de moeite niet waard is.

Ik denk anders.

Allereerste, een nieuwe taal leren is ontzettend leuk volgens mij. Het is een poort naar een nieuwe wereld met mensen van een helemaal nieuwe cultuur. Ik heb eerder Duits en Spaans geleerd, hoewel ben ze meestal vergeten. Maar ik nog steeds herken als iemand Duits of Spaans spreekt en zelfs sommige woorden/zinnen begrijpen. Als ik veel tijd zou hebben zou ik willen graag ze weer studeren en herrineren. Maar Nederlands is voorlopig mijn eerste prioriteit.

Sinds plannen we toch in Nederland te blijven (voor de voorzichtbaar en onzichtbaar toekomst), is het erg logisch om de taal te leren. Het is altijd een andere ervaring als je met mensen in hun eigen taal spreekt (of ten minste, tegenvoordig in mijn geval, probeert te spreken). Mensen vinden dit erg leuk, en dat is begrijpelijk. Ik vind het ook niet leuk als ik dwing mensen om Engels te praten elke keer ik zelfs een eenvoudige telefoongesprek over een afspraak moet maken.

Bovendien, soms is het echt mogelijk dat iemand Engels niet kan spreken. Ik heb deze ervaring meerdere keren. En als het gebeurt is, dan is het op waarde dat je de taal kan (ten minste genoeg om te communiceren) praten. Een keer moest ik met de vakmannen die bij ons huis kommen alleen in Nederlands, in de einde van de dag was het heel goede gevoel en ervaring voor de beide partijen. Het was natuurlijk niet makkelijk, en ze maakten een paar keer grapjes over mij maar ik heb heel veel geleerd van dit communicatie en ze hadden gezegd dat ze enoorm respekt voor mij hadden. Dit was een grote motivatie voor mij eigenlijk.

Ook de kinderen praten (meestal) geen Engels. Als een vriend van Ekin naar ons huis komt om te afspreken, moeten we sommige vragen (zoals “welke soort van Ranja drink je liever”) stellen, of soms is het zelfs nog belangrijker dat je een vraag van de kind kunt begrijpen. Meerdere keren eerder waren we verward en verlegen omdat we de vraagje van een kind niet konden verstaan. Nu kan ik met Ekin’s vrienden zelfs kletsen en kan iets tegen hun vragen als het nodig is.

Het is al duidelijk dat; als je kind(eren) hebt, is het bijna verplicht dat je de taal leert. Dit is omdat kinderen er heel snel leren. Het is gewoon logisch dat je de ontwikkeling van jouw kind kan volgen en kan zelfs bijdragen. Ik merk dat als je zelf de taal leer dan jouw kind heel meer motiveerd te leren is. Jullie kunnen nieuwe woorden elkaar leren, of misschien je moet gewoon ervaren de moelijkheden en uitdagingen jouw kind zelf moet doorgaan. En kinderen hebben is ook een manier om te socializeren (soms verplichte :D). In iedere geval is het handig om de taal te kunnen spreken als je kinderen hebt.

Als deze punten al niet goed voor iemand om de taal op te halen is, is er een andere dimensie. Als je in Nederland plant te wonen, is het altijd mogelijk dat je zoek voor een nieuwe baan. Het is niet altijd het geval waarin Engels de officiele taal van de bedrijf is. Misschien jouw beroep is onderwijs of medisch. Dan jouw kans van een baan vinden stijgt onmetelijk. Ik al weet veel mensen die hun beroep kunnen vervolgen dankzij hun taalvaardigheid. Een perfekte voorbeeld is onze lieve Emine Hoca (of 5dakikadahollanda als bekend in social media), wie leerde de taal met genoeg vaardigheid zodat ze een lerares kon worden, na alleen 3 jaren. Ze is een inspiratie voor alle mensen zoals ik. Ik ken andere mensen met een artsdiploma die in Nederland kunnen in een praktijk werken na een opleiding in Nederlandse taal.

Uiteindelijk is het heel duidelijk waarom een nieuwe taal leren zo belangrijk is. Een nieuwe baan, een vriend(in) vinden, of lekker met je buren kletsen. Taal is altijd de beste manier om te integreren, als het jouw doel is.

“Eén taal is één persoon. Twee talen zijn twee personen.”

Turkse Proverb

Hoe Doe Ik Het?

Natuurlijk is het niet makkelijk om een nieuwe taal zelf te leren, je heeft uiteindelijk hulp nodig. Maar het is nog mogelijk tot een niveau zelf te leren. Dit was mijn methode voor bijna 3 jaren. Ik begon wat taal apps te gebruiken om met de taal te kennismaken. Het deed ik al zelfs voor ik naar Eindhoven aankwam.

Mondly Dutch

Ik al wist dat het niet de beste manier te leren is, maar het helpt in het begin. Daarna volgde ik alle online materialen dat ik kon vinden. Ik had altijd een open oor voor enige informatie en voor een kans om nieuwe woorden op te halen. Ik probeerde e-mails in Nederlands te antwoorden. Het was soms heel lastig maar ik had genoeg motivatie, als ik in de vorige onderdeel heb uitgelegd.

Na een punt (zoals met onderwerpen met hoger complexity of terwijl met geadvanceerd grammatika omgaan) was het steeds moelijker, en ik dacht dat ik beter hulp nodig hebt.

Laatst ben ik op zoek gegaan om een goede leerar(es) te vinden. Ozge had eerder (tijdens corona-lockdown) een online cursus gevolgd. Voor mij was het niet goed omdat ik online cursus niet effectieve vind. Ik heb een cursus van Gemeente Eindhoven (Taalkracht) aangemeld. Helaas was de wachtlijst te lang (6 maand ofzo) dus ik ging in de tussentijd om een andere manier voor het ontwikkeling van mijn Nederlands te zoeken door.

Ik heb veel boeken over Nederlands gekocht. Mijn favoriete boek is Zichtbaar Nederlands. Het is eem visuele boek die de onderwerpen via heel slimme en grappigge manieren leert.

Er zijn nog heel veel meer boeken en materiaal

Inmiddels heeft een vriend van mij mij deze prachtige webpagina voorgesteld. Ik ben met Elvira, een uitstekende leerares met veel ervaring, aan de slag gegaan. Dit was de eerste keer dat ik van een natieve spreker (en een echte docent) hulp gehad en ik vond het erg effectief. Zij heeft mij sommige bijzondere details van de taal geleerd, en ik keek naar deze lessen elke week. Mijn spreek/luister vaardigheid is aanzienlijk verbetered.

Na een paar maandjes ontving ik een mail van Taalkracht dat ik in een groep van de cursus geaccepteerd was. Mijn niveau was tussen A1-A2 volgens de intake die ik 7 maand eerder heeft doorgegaan. Ik wist echter dat mijn niveau wat hoger was, maar het was een heel belangrijk kans voor mij. Ik volg nog steeds deze cursus en ik ben heel blij tot nu.

Thuisopdrachten

Tijdens corona waren we meestal voor de scherm, maar ik vind het altijd beter als ik in een lokaal zit voor een opleiding. Tegenwoordig is mijn niveau waarschijnlijk rond B1 gearriveerd. Bovendien heb ik 3 van de 5 examen van DUO (Inburgering). Ik heb de schrijfvaardigheid, leesvaardigheid en luistervaardigheid examen al geslaagd.

Conclusie

We, als een familie, houden van Nederland. We vinden de natuur, de mensen en de cultuur leuk. Mijn dochter houdt van haar school in de buurt. We zijn voor onszelf een nieuwe en mooie leven aan het bouwen. Dus is het logisch dat we de taal wel leren. Persoonlijk vind ik er erg belangrijk om goed te integreren.

Ik hoop dat ik mijn gedachten wel kon vervoeren door dit post. En ik zou het op prijs stellen als je, de lezer, een berichtje naar me stuurt als je enkele correcties met dit tekst wilt maken.

Tot de volgende keer!


DT

Random word generator.

0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir